Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zámek Hluboká

10. 3. 2007


Zámek Hluboká


Obrazek



 

Návštěvní doba:

 

duben, září, říjen: 900-1730 (úterý-neděle)

květen, červenec, srpen: 900-1800 (denně Po-Ne)

červen: 900-1700 (denně kromě pondělí)



  Vstupné:



Hlavní trasa  a zbrojnice: 90,- (snižené 50,- Kč)

Soukromá apartmá: 80,- Kč (snižené 50,- Kč)

Zámecká kuchyně: 80,- Kč (snižené 50,- Kč)


 Už ve 13. století stál na místě dnešního honosného zámku gotický královský hrad Flohnburg. V držení českých králů byl až do dob Karla IV. Později se zde vystřídaly mocné rody Pernštejnů a pánů z Hradce, kteří začali s přeměnou v renesanční zámek. Tehdy vznikla dodnes zachovalá pravidelná dispozice se dvěma nádvořími za sebou.
 V přestavbách pokračovali i Schwarzenbergové, kteří Hlubokou získali v roce 1661 a dali jí barokní vzhled. Ze všech těchto vývojových fází se však navenek prakticky nic nedochovalo.
 Dnešní podobu získala Hluboká až ve druhé polovině 19. století, kdy ji Schwarzenbergové důkladně přestavěli podruhé. Stavbu vedl vídeňský architekt František Beer, později F. D Deworetzky. Starší zámek byl na přání kněžny Eleonory z velké části zbořen a na jeho půdorysu vystavěno velkolepé knížecí sídlo o 141 místnostech ve stylu módní anglické novogotiky. Stejně velkolepé jsou také interiéry s cenným mobiliářem a sbírkami.
 Zámek obklopuje rozsáhlý park v přírodě krajinářském stylu, na nějž navazují barokní krajinářské úpravy širokého okolí s dlouhými stromořadími a velikými rybníky.
 K někdejšímu hradu se pojí smutný příběh Záviše z Falkenštejna, který byl pod hradbami roku 1290 sťat