Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zámek Blatná

10. 3. 2007

Zámek Blatná


Obrazek



 

Návštěvní doba:

 

 

1.dubna - 14. května sobota a neděle 10-16 hodin
 15. května 30. června úterý až neděle 10-16 hodin
 1. července - 31. srpna úterý až neděle 10-17 hodin
 1. září - 17. září úterý až neděle 10-16 hodin
18. září - 31. října sobota a neděle 10-16 hodin


 

Vstupné:


 

Dospělí 90.- Kč
Studenti do 26 let (denní studium), důchodci, ZTP 65,- Kč
Děti 6 až 15 let 45,- Kč
Děti do 6 let 10,- Kč

 

S výkladem v angličtině, francouzštině nebo němčině

 

Dospělí 200,- Kč
Děti (6 - 15 let) 100,- Kč



 

Na místě původního opevněného dvorce rodu Bavorů ze Strakonic pocházejícího z první poloviny 13. století a pozdějšího románského hradu vybudoval před rokem 1400 Zdeněk z Rožmitálu gotický kamenný hrad. Jako mnoho jiných jihočeských hradů a tvrzí také Blatná byla hradem vodním, obklopeným rybníky s obrannou funkcí. V přestavbách pokračovali také nástupci Jan a po něm Lev z Rožmitálu. Sídlil zde i Jaroslav Lev z Rožmitálu, který vedl známé poselstvo krále Jiříka k evropským panovníkům.
 Nejvyšší purkrabí Českého království Zdeněk Lev z Rožmitálu nechal ve dvacátých letech 16. století postavit nejcennější část zámku a jednu z nejvýznamnějších zámeckých staveb své doby, palác v goticko-renesančním stylu podle návrhu Benedikta Rieda (Rejta), stavitele Vladislavského paláce Pražského hradu.
 Přeměnu dovršily dostavby pozdějšího majitele Václava z Rozdražova. Dnešní vzhled získala Blatná barokními úpravami ze Serenyů a rekonstrukci s novogotickými úpravami za posledních majitelů Hildprandtů v polovině 19. století.
 Blatná je jedním z našich nejstarších a také nejhodnotnějších šlechtických hradů. Zámek leží na ostrově mezi rybníky, které byly kdysi součástí opevnění vodního hradu a dnes se jako součást rozsáhlého krajinářského parku výrazně podílejí na jedinečné atmosféře místa. I po navrácení soukromým majitelům zůstala tato mimořádná památka přístupná veřejnosti.